WINTERMANTEL ZSOLT

Nekem Újpest a város. Közösségünk akár a család, erőt és kitartást ad, hogy közösen többet tehessünk: Együtt Újpestért!
2019.04.24.

MOST MÁR ELHISZEM, HOGY FOGOK METRÓVAL UTAZNI KÁPOSZTÁSMEGYERIG

undefined

Néhány hete kaptuk vissza felújítva a metrót, és néhány napja jött a hír, miszerint akár már idén nyáron megkezdődhet a 3-as metró meghosszabbításának tervezése. Akkor ezek szerint mégis lesz egyszer metró Káposztásmegyerig? 

Most már lassan ki merem mondani, hogy lesz. Jól emlékszem még, mekkora dolog volt, amikor a nyolcvanas évek végén elkezdték építeni a metrót Újpesten. Középiskolás voltam, nagyon vártuk, hogy elkészüljön és pár perc alatt bent lehessünk a belvárosban. 90-ben adták át, akkor érettségiztem, a Műszaki Egyetemre készültem, és nem volt mindegy, hogy miképp jutok el naponta Észak-Pestről Dél-Budára meg vissza. Azt is lehetett már akkor hallani, hogy eredetileg is tovább akarták vinni, és már kezdettől téma volt a meghosszabbítása Káposztásmegyerig. De a Demszky-korszakban valahogy mindig lekerült a fővárosi napirendről. Aztán 2010-től új vezetése lett a fővárosnak is, más alapokra került a főváros és Újpest viszonya, együttműködése. Az új városvezetéssel, a Tarlós-korszakban Budapest végre meg tudta építeni a 4-es metrót, bele tudott kezdeni a 3-as metró felújításába, és úgy fest, végre lesz ereje a metró Káposztásmegyerig történő meghosszabbítására is. Lassan már én is kezdem elhinni, hogy egy szép napon metróval fogok megérkezni Káposztásmegyerre. 

Vannak, akik kételkednek abban, hogy tényleg kell-e metró Káposztásmegyernek. Ön, mint polgármester, és mint közlekedésmérnök, mit gondol erről? 

Én azokat is megértem, akik kételkednek, de ők azért sokkal kevesebben vannak, mint akik akarják a metrót. Ha attól félnek, hogy a metró feldúlja a nyugalmukat, arra csak azt tudom mondani, hogy ettől nem kell tartaniuk, csak ott lesz forgalom, ahol már most is van. Ahol most nyugalmasabb az élet, ott ez nem fog változni. Nekünk, a városvezetőknek és újpestieknek a közös célunk, hogy jobb legyen az életünk a mindennapokban. A metró pedig ezt szolgálja, mert azt segíti elő, hogy Káposztásmegyer közvetlenebbül kapcsolódhasson be a főváros vérkeringésébe. Másfelől azt, hogy egész Újpest is fellélegezhessen, különösen a városközpont és környéke. Erre kézenfekvő megoldás a metró meghosszabbítása. És mivel nem csak az újpestiek 90 százaléka támogatja régóta, polgármesterként az a véleményem, és azon dolgoztam az elmúlt 9 évben a fővárosban is, hogy ennek meg kell végre valósulni. Az újpestiek ezt akarják, és egy ilyen horderejű ügynél ez a legfontosabb szempont, hiszen az ő életükről van szó. Nézzük meg Kelenföldet, ott óriási fejlődést hozott a metró és a csomópont, ami a metróhoz épült. Sikertörténet. Szerintem ez ugyanígy lesz Újpesten is. Hogy mást ne mondjak, minden tekintetben felértékeli a metró Újpestet, az újpesti ingatlanokat, a városunk jelentőségét, miközben könnyít a mindennapi életünkön. 

Akkor ez a hír húsvéti ajándék egész Újpest számára? 

Maradjunk realisták. Ez egy régen várt jó hír, aminek örülni kell, de igazán majd akkor ünnepelhetünk, amikor megindul az első metrószerelvény Káposztásmegyer felé. Arra azért még várni kell néhány évet. És azt is hadd tegyem hozzá, hogy ez nem ajándék. Újpestnek ez jár. Az elmúlt 30 évben Újpest nem tartozott az elkényeztetett települések közé. Ez sem hullott az ölünkbe. Kellett érte csatázni, mert Budapest más részeinek is vannak jogos igényei. Temérdek fejlesztés nem történt meg a hetvenes évek végétől 2010-ig a fővárosban.